Sabtu, September 26, 2009

AKU, KAWAN2, ISU KARTIKA, & MEMBER KAHWIN

SATU:
"!!!!!!!!!!!!!!!!!" <--ni ialah perasaan best giler dapat jumper member2 hingga x dapat diterjemahkan dgn kata2! (kalo paham translate la yer!, hehehe). ada antara member2 aku yg dah 6 tahun x jumpa.. windu siottttttt! korang semer ntah lari ke mana slamer ni ar? nasib baik tahun nih dapat jumper korang!

mula2 ari khamis tu azrol (wei, nama aku azrul la!) (azrol tu azrol hakimi, silap. sori azrul! hehe!) dorg dtg umah aku, beraya.. pastu dgn x plan haper2 terus terjah umah memember g rayer (x kesah dah sbb time rayer la kite bley terjah umah org sesuker hati mak bapak kita kan?).. kami g umah ustazah pesah - x ada! ustazah pon g raya la tu! pastu g umah habib - lega dia ada! raya umah dia jap, mkn2 kuey & gerak g umah ckgu nurul (habib guide).. sampai, ckgu nurul plak blk kampong, cheisss, no tepon dia xder, tu yg problem, kalo x bley call awal..

pastu, kami terjah umah ustzh rubiah - ada! best dpt jumpa, tp kami bgtau ustzh, esok kami dtg lg ramai2! ptg tu dh kul 7, saja2 dtg nk usha ustazah ada ke x.. sori ye ustzh.. pastu, mlm lepas solat maghrib g umah asyrafuddin.. (asyraf kat UIA kuantan skang - buat community health) sembang2 jap, pastu g ecm (east coast mall), bli hadiah pendi kat kwn2 yg nak kawen.. bli set teh.. 2 set!

DUA:
jam 0800, hendy dah janji ngn kengkawan nk kumpul kat umah azrul.. penat tunggu, dorg pun jalan dlu ke umah aku. azrul naik ngn shahmi TUDM.. shahmi ni dah lama aku x jumpa - 6 tahun! dpt jumpa balik aku tgk shahmi dah lain.. perangai mcm dlu jugak tp dlm ati aku nampak dia nih dh jadi mesin pembunuh (yg islamik) - bagos mie, bagossssss! tabik tuan! (fiy: shahmi ni Kapten d TLDM) kapal2 di lumut tu sumer dia yg jaga, kalo rosak enjin team dia yg akn handle - perghhhh salute ah! (aku enjin keta pon x tahu haper! haha)..

tunggu punya tunggu, hendy n duang sampai kul 9 lebih.. ceh, janji melayu! walopon hendy ialah indon - "tp, aku lebih malaysian dr malaysian" (Hendy, 2009).. tp, ye la, duang ader kerja sket, terpaksa tlg famly, lewat sbb tu dimaafkan yer! hehehe.. jap lg, fadhu n apis suleiman sampai.. apes pon dh 6 taun x jumpa! dh ngajo dh dia! fadhu plak skang jdk guru ganti d SM Bandar Tun Razak - ostat tuh! (fiy: duang n hendy still kat UIA kuantan)

beraye la kejap dorg kat umah aku, pastu kami konvoi ke umah ustzh siti hawa.. sihat lg dia, jaga cucu! ptg2 dia g ngaja ngaji kat masjid, ajar mak2 datin agama - bagosss2! lepas tu kami g umah shahmi.. umah shahmi kat blakang restoran zaman (pasni nk tanda umah2 yg dh pegi kat dlm google earth la).. pastu, raya d umah atok shahmi (bekas askar - yg paksa shahmi masuk askar).. lepas tu, g smayang jumaat kat jaya gading..

habes smayang, kami g umah syaukat, hajat nk g umah rosa dia x blk dr kampong lg la pulak.. kat umah syaukat jumpa abg latip (SMAI 2000).. umah syaukat d jalan bahagia dekat dgn skolah.. habis, kami g umah mudir (haha).. jumpa mudir yg dok rehat2.. dia buat lawak! "dulu dia x lawak mcm ni masa kat skolah, dia pendam kot!" (Syed Amar, 2009).. kah kah kah! hendy plak malu2 kucin time nampak widatul hannan.. time kitorg usik2 hendy, mudir mcm dpt detect jer! heh heh heh...

abes tu, kami g panching.. hajat serbu umah faizal n aizad.. call2, aizad xder kt umah, chiss, x dpt jumpa! aku nk sgt jumpa aizad, aku dgr2 dia dh gemok! aku nk picit2 dia jadik kecik cm dulu balik! siap ko aizad! heheheh... g umah faizal, makan2.. cian faizal, kul 1 dh siap masak! hehe, kami sampai kul 5! solat asar kt umah faizal.. pastu gerak..

kami menuju ke umah abie.. "nu-ur a-a-bi-da-tul a-a-ti-i-qoh! kat rumah panggil apa?" tanya ustaz syukri kpd abie.. jawab abie: "kak ngah!" habis berderai gelak kami 1 dewan masa kat SMAI dulu.. nama panjang, panggil kak ngah.. hehe.. abie masih mcm dulu lg, dia baru abes USIM.. umah dia d taman tas..

pastu, kami serbu umah ustazah rubiah plak.. sembang lawak2 ngan ustazah.. siap dia wat lawak time shahmi tanya ustazah buat apa skarang? "tgh duduk la" jawab dia.. kah kah kah.. pastu, 2 3 kali shahmi tanya pasal kereta nostalgia ustazah kat luar, dia kata: "kenape? awak nak beli ker?" hihihihi, lawak2!

kami solat maghrib kat masjid permatang badak, lalu dgn slamber nyer menerjah umah ustazah pesah (lepas call dia & tersilap jln siap).. dia sihat lg, jd ejen HPA, & lg 5 tahun nk ngaja d SMAI.. ustazah nmpk mcm x brubah.. muka nmpak muda ajer.. katanya, geng2 SMAI 2000 ada dtg - azrul hadi (pentochure syaukat & amin), muhazam (memi, dh jd imam masjid lipis), & ??? (qari SMAI 2000 dlu).. seronok ustazah kami g umah dia..

last skali, kami g umah fadhu.. jumpa ayah dia. ayah dia hakim syarie mahkamah syariah kuantan, Datuk Abdul Rahman - dia la yg jatuhkan hukuman sebat ke Kartika tu.. so, kami pon amek peluang tanya mcm2 pasal kes tu (alang2 hakim tu sendiri dh ada depan mata).. seronok datuk tu jelaskan kat kami mcm2.. prosedur.. pihak yg terlibat.. proses perbicaraan.. katanya, CNN pon ada dtg pejabat dia, tuduh kita ni BARBARIC MUSLIM sbb sebat2 org minum arak.. lepas datuk jelaskan n tunjuk dokumen pelaksanaan (versi BI) kpd wakil CNN baru la dorg paham n senyap - tp ntah la dorg nk buat laporan betul ke x dlm tv).. datuk kata, sebat syariah bertujuan utk mendidik, tgn xleh angkat tinggi, siku rapat ke sisi tubuh seolah2 sepit buku, buku tu x jatuh! sebat la 6 kali.. x sebat 40 kali sbb kerajaan negeri benarkan 6 kali jer.. objektif sebat tercapai sbb pesalah insaf & terdidik.. aku salute la kartika nih.. ramai2 la kita doakan dia jd muslimah yg lebih baik lepas nie, kan?

abes, balik.. esok ada program yg best lg.. arini abes g 11 buah rumah.. (hah!?)

TIGA:
kul 0800, aku n shahmi g SMAI.. tgk2 skolah yg dirindui banget! g jalan2 TC jap.. g tepi laut, lama dh x g TC.. pastu bru g umah apis suleiman.. ada open house.. kami kumpul d situ ramai2, bru gerak ke kenduri umah hamiyah, lepar hilir 3.. tgh jln, widatul hannan, syed, iqbal, azmin, rosazelina, abie, dll join kami.. meriah konvoi.. sampai2 umah amie, ramai dh ader - ja'a, amir, soddiq, duan, tadha, naim, syahid.. perghh, lama x jumpa set2 nih! sori amir, aku x g raya umah ko, tggu aku bli keta dlu! heheheh (kawan2: woi, tggu ko ada lesen dlu la!) eheheheheheeee...

abes, kami gerak g kenduri umah hanani.. jumpa2 amek gambo abes.. meriah giler, dh jd mini reunion dah haa.. dua2 umah kenduri sronot tgk kami dtg ramai2.. hehe.. pendi x dpt dtg, tp kirim hadiah mlalui aku jer.. hendy plak buat hamper, cutting ramai2..

LAST:
semua balik.. salam2.. peluk2.. sedih.. member2 skolah x mcm member2 U.. member2 skolah ni member2 time membesar, byk benda lawak berlaku spanjang 5 tahun skolah.. byk kongsi pengalaman yg mengiburkan (sedey pon ader la wei).. dpt jumpa blk adalah sesuatu yg patot kami syukuri.. masing2 dh lain.. punya peranan berbeza, tugas & kerja pon mcm2.. ader bisnesman, ader cikgu, ader pensyarah, ader askar, ader peguam, ader ustaz, mcm2 lg lah! byk! harap2 ukhwah ni kekal selamanya..

ok, jumpa korang sumer REUNION 2013 ok! hendy, ko arrange yer, jgn x arrange! heh heh heh (hendy pensponsor tetap alumni)..

(hendy: wei kutip duit yuran alumni cepat la, kan masing2 dh kerja! ganti balik duit aku time reunion dlu!)

(kami: okay2, pakcik hendy.. perintah dituruti)..

heh heh heh.. habisss, satu lg pengalaman yg tak ternilai.. (wei, aku nk gambo2 yg korang tangkap arie nie wei!)

8 ulasan:

  1. seronoknye...dpt jmpe kwn2 lme..dpt dibygkan perasaan tu wlaupon xde lg pengalamn cmni...
    nice~~ :)

    BalasPadam
  2. sangat seronok..xdpt digambarkn dgn kata2..mudah-mudahan ukhuwah ini akn berpnjgn..ameen..

    BalasPadam
  3. yeye, paan.. seronok sangat.. paan nanti jumpa member2 mesti sonot camnih..

    hannan, alhamdulillah kan? ni ibarat reunion kita la.. hehehehe...

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum Dato

    Nak bagi cadangan ni.. Dah terlanjur dok cite pasal Kartika ni.. Apa kata Dato wat n3 tentang perlaksaan hukum sebatan itu? Cite la rotan tu camne? Sapa yang menyebat? Then perbezaan dengan hukuman sebat yang kerajaan Malaysia laksanakan sekarang.

    Pada papa benda ni masih samar-samar la. Beruntung Dato dpt jumpa hakim tu. Tahniah utk Hakim & Kartika juga.

    BalasPadam
  5. menarixxxx citer kartika ni. hakeemmm tu der nak pompuan x ? leh masuk list aku! xoxoxooxo


    me?? bangga dgn hakim tuh!! Hugz hakim!! "aku terima nikahnya ...."


    hohhho

    BalasPadam
  6. ha yg ni part mkn n jln2 dgn kawannya mmg jatuh pd ali ..... meronda je...

    BalasPadam
  7. waalaikumussalam papa ibad!

    bagosssss cadangan tu, insyaALLAH akan dipertimbangkan.. hehe..

    sebenarnya susah kalo nak buat entry pasal sebat syariah ni scr khusus.. sbb almaklumlah, datomarsani ni bukannye ostat! hehehe.. nanti nak tanya ostat2 yg pakar n baca2 dlu..

    BalasPadam
  8. nain, jom g jumpa hakim tu, bleh peluk2 dia! hehehe

    kak la.. byk giler umah ali g raya! yuhuuuuu!

    BalasPadam

Feel free to leave a comment! =)