Sabtu, April 25, 2009

My Current Health

HEALTH TEST RESULT: ALIAS

Smalam maser jalan2 kat Tesco Mergong tu, tetiber ternampak mesin ukur2 BMI, lemak, n macam2 lg lah kat tepi tiang.. Macam best jer? So aku test la, sumbat 2 ringgit kat mulut mesin tuh, dia sedut, n mula la kira2 tinggi aku, berat, lemak, blood pressure, etc..

Tadaaaa! Result dia macam kat atas tu la!! Hehehe.. Bagoss2, sihat aku nih, ptg nih nak bagi lagi sehat wal afiat! (nak g brenang lagi!)....

Korang pown eksesais ler bebanyok yer? kalo nak tahu jantung korang kuat ker tak? Korang kira la degupan nadi kat leher.. Jantung yang sihat berdegup tak lebih 60 degupan seminit.. Tak tau kira? Camni:

1. Sentuh nadi kat leher,
2. Kira berapi kali nadi dalam masa 10 saat,
3. Bila dah kira, darabkan dengan 6 (sama dgn seminit la).

Contoh: 9 kali degupan dlm 10 saat x 6 (seminit) = 54 degupan! <--jantung yang sihat!

Kenaper semakin kurang degupan semakin sihat? Sebab, maser kita eksesais, jantung kita bekerja dengan teruk. Jadi, lepas eksesais, jantung kita rehat dan recover. So, dia akan pulih dan menjadi lebih kuat. Jantung yang kuat tak perlu pam banyak kali untuk menolak darah ke seluruh badan. Jantung yang lemah pulak kena pam banyak kali untuk bagi darah sampai ke seluruh tubuh badan.

So, semakin banyak degupan jantung, semakin tak sihat lah anda, semakin kurang degupan jantung, anda semakin sihat! =)

P/S: (Org lain: Erk? rendah nyer budak nih?)
(Aku: Eheheheheeeeeeee...)

3 ulasan:

  1. alhamdulillah
    syukur awak dlm keadaan sihat
    jaga diri elok2 ye, risau ktorg awak duk jauh tu

    BalasPadam
  2. hehehehe.... =)
    la~la~la~ (berlari-lari skip sambil nyanyi lagu Andra - Sempurna~)

    BalasPadam
  3. alias2... lama sungguh tak jumpa ang.. hehe.. makin ensem ang no.. tgk bmi ang pon da tau... hehe

    BalasPadam

Feel free to leave a comment! =)